Пловдив

Пловдив
Пловдив е вторият по брой на населението град в Република България след столицата София. Градът е важно икономическо, транспортно, културно и образователно средище за цялата страна.

Пловдив е град с население 376 911 души. Разположен е в централната част на Северна Тракия, на двата бряга на река Марица. Отстои на 15 км северно от Родопите и на 50 км южно от Стара планина. Градът е застроен в подножията на седем сиенитни  хълма, поради което често е наричан „Градът на хълмовете (тепетата)" или  „Градът на седемте хълма“.

Забележитеностите на град Пловдив е трудно да се подредят по важност, архитектурно или обществено значение и уникалност. Сред тях най-посещаваното място е Античният театър, наричан погрешно Амфитеатъра, построен през 2 век по времето на император Траян. Пловдивският Античен театър е гостоприемен домакин на концерти, опери и театрални представления и много фестивали през летните месеци.

Старият Пловдив е уникален жив градски организъм, изграден от археологически обекти, музеи и галерии с ценни експонати, старинни сгради, действащи храмове с богата живописна и дърворезбена украса и църковна утвар, уютни кафенета и ресторанти, учебни сгради, по-стари и по-нови жилищни постройки с романтични дворове, живописни калдъръмени улици.

Крепостта "Небет тепе" е крепостта, която през вековете се разпрострира на трите тепета Небет, Джамбаз и Таксим, дала основите на днешния Стар град на Пловдив.
 
За гостоприемния дух на Пловдив благоприятстват подреденият и поддържан централен градски парк, построен след Освобождението върху стар гробищен парк, както и уникалните защитени три хълма Джендем, Сахат и Бунарджик.
 
Когато говорим за забележителностите на Пловдив, не пропускайте да разгледате още:
Джумая джамия
Старите възрожденски къщи
Хисар Капия
Мавлеви Хане

Всяка година Пловдив е домакин на международни изложения, като по-големи, с участие на много международни компании са пролетният панаир за потребителски стоки и технологии и есенният технически панаир.

В града е изградена и спортна база, част от която са единственият двуетажен стадион в България, и гребен канал с олимпийски размери - домакин на множество международни състезания.

Пловдив разполага и с летище, намиращо се в близост до града.