София

София
Население: 2 000 000 жители
Религия: 95% православни християни, 5% мюсюлмани, евреи и др.
Часова зона: GMT+2 (GMT+3 от последната неделя на март до последната неделя на октомври)
Електричество: 220 V; 50 Hz; двоен щепсел
Средни януарски температури: - 2 С (28.5 F)
Средни юлски температури: 22 С (71.5 F)
Средно ниво на валежи: 645 mm (25.4 inches)

София има хилядолетна история. През вековете много народи са населявали този град и са го превърнали в част от своята история.

На мястото на някогашното неолитно селище през VIII пр. Хр. около термалните извори възниква древен тракийски град, наречен по-късно от завладялите го римляни Сердика (град на тракийското племе серди).

В периода I - IV в. сл. Хр. римляните построяват масивни каменни стени, изграждат широки улици и внушителни обществени сгради, превръщат Сердика в главен търговски център и го провъзгласяват за столица на източната римската провинция Вътрешна Дакия. По време на римското управление на града е построен театър (ІІ - ІІІ в. сл. Хр.) и късноантичен амфитеатър (ІІІ - ІV в. сл. Хр.). Открието на този археологически комплекс, включващ театър и амфитеатър на едно място, беше обявено от специалистите за уникално, без аналог в света!

По време на т. нар. Велико преселение на народите през ІV - V в. сл. Хр. градът преживява нашествията на хуни, готи и други варварски племена. От средата на VI в. сл. Хр. Сердика се възражда като важен административен и стопански център на Византийската империя.

От 809 г. градът влиза в пределите на българската държава и в края на ХІІ в. получава славянското име Средец. Той се превръща във важен административен, търговски и културен център на Първото и Второто българско царство. През 1018 г. византийците го преименуват на Триадица.

По време на турското нашествие по българските земи османските завоеватели завземат града през 1382 г. и той започва да запада. От края на XIV в. до седемдесетте години на XIX в. българската държава е под османско владичество. От началото на XV в. е и последното име на града - София (от гръцки думата sofia - мъдрост). С основаването на Третото българско царско през 1879 г. София отново се превръща в българска столица. След освобождението от турско робство и възраждането на българската държава през 1879 г. градът е обявен за столица на България.

Обликът на София - древна и модерна, се променя бързо. Днес много вековни сгради, старинни улици, манастири и археологически находки разказват историята на града, преминал през изпитанията на времето, но запазил своята мъдрост и усмивка.