Варна

 
Варна
Варна е най-големият град в Северна България, както и по българското крайбрежие на Черно море. Той е третият по големина град в България, център на едноименните община и област. Варна е и пристанищен град с население над 350 хиляди жители. Често е определян като „морската столица на България“.

Градът е бил основан около 580 година преди новата ера от гръцки преселници и приел името Одесос (в чест на митичния гръцки герой Одисей). По-късно, в епохата на римското владичество, процъфтял като голям административен център и пристанище и от тогава са останали значителни останки от крепостни стени, жилища и обширни римски терми.

Хиляда и сто години по-късно тук бил подписан договорът, с който Византия признала образуването и независимостта на Първото българско царство (681 г.). През следващите векове градът се е развивал на приливи и отливи, но винаги е запазвал важното си стратегическо и икономическо значение и днес е голям притегателен курорт, туристически и здравно-възстановителен център.

След Освобождението националната еуфория довежда в България възпитаниците на различни европейски школи и университети, които прилагат на място възприетото в чужбина. Резултатът от тогавашния наплив на чуждоземни архитекти е еклектичен стил, взаимствал от облика на Мюнхен, Брюксел и Флоренция и Варна се превръща от малък, кален и тесен ориенталски градец със солидна крепост в един модерен европейски град за много кратко време. Затова Варна е архитектурна енциклопедия - на места тя прилича на Мюнхен, примерно при жп гарата, белгийско е влиянието на портала на Морската градина, а на места прилича на Флоренция - Девическата гимназия е построена в стила "модерен Ренесанс". Това е еклектика, характерна за всички големи морски градове в света.

Подменянето на кирпичените схлупени къщи с хубави сгради на 4-5-6 етажа е само видимият белег на случващото се с хората, които са живели във Варна в онзи период. Варненци са изключително предприемчиви, бързо сформират акционерни дружества. Създават и параходство, което към 1902 г. притежава 3 парахода и 30 ветроходни гемии.

Около 1900 г. започва особено активно строителство в града. Варна е построена буквално наново и става един от двата български града - вторият е Стара Загора, които имат прави улици. Общината е давала право на централните улици да стоят само хора, които са доказали висок потенциал и имуществен ценз. Техните домове трябвало да станат лице на града. А правите улици на морската столица и днес - 100 години след проектирането им, не допускат задръствания в центъра на града.
По-късно, по Ньойския договор, е съборена старата турска крепост около града. Най-добрите камъни от този мрачна цитадела са използвани в градежа на катедралата "Св. Успение Богородично" в центъра на Варна.

Градът се стреми все повече към своя образ на европейски курортен център. През 1926 година са открити обновените Морски бани, дело на чешката фирма "Питеел Браузеветер". Те наследяват първите бани, построени в далечната 1890 г. Баните на XIX век били дървени, с мъжко и женско отделение без никаква връзка между тях, и били качени на железни релси. Имали 48 кабини и 4 нива за затоплена морска вода, били разглобяеми, наесен ги прибирали, а щом идвала пролетта, отново ги поставяли на релсите сред залива.

Варна и нейните околности разполагат с големи възможности за посещения на различни исторически и природни забележителности, заведения за приятни занимания и развлечения и пр. В близост до града се намират летните курортни комплекси „Св. Св. Константин и Елена“ (в т.ч. „Слънчев ден“), и „Златни пясъци“. Населените места с културно и туристическо значение до Варна са северно разположените от града с. Кранево, гр. Балчик и гр. Каварна.

Във Варна се провеждат множество културни мероприятия, сред които Международният театрален фестивал „Варненско лято “, Международният музикален фестивал „Варненско лято“, Международният балетен конкурс, Международният Джаз фестивал, кинофестивалът „Любовта е лудост“, Международният фолклорен фестивал, Седмицата на морето и други. В градския исторически музей се съхранява най-старото златно съкровище в света, наречено Култура Варна.

Когато говорим за забележителностите на Варна, не пропускайте да разгледате:

Аквариум
Аквариумът е с над 60-годишна история. В него има 17 големи морски басейна, в които са представени по-важните морски видове, интересни от стопанско или биологическо естество.

Аладжа манастир — скален манастир в близост до Варна.

Астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ - Първият в България астрономически коплекс открит през 1968 година и състоящ се от астрономическа обсерватория, планетариум и кула с Махало на Фуко. Намира се в централната част на Морската градина.

Варненският некропол — най-старото златно съкровище в света

Делфинариум
Варненският делфинариум, открит на 11 август 1984 г., е известен и в Европа, и в света. В него може да се наблюдава една от най-добрите програми. Делфините са донесени от Карибско море.

Зоологическа градина

Морска градина
Със своите 850 декара Морската градина на Варна е национален паметник на градинското и парковото изкуство. Нейното строителство е свързано с името на Антон Новак, чешки градинар-декоратор, поканен тук от братя Шкорпил, за да извърши това дело.