Лозенец

Лозенец
Лозенец е село в Югоизточна България. То се намира в община Царево, област Бургас. До 1931 година Лозенец е населена местност Ембелец (също и Емберлер или Амбелиц), част от град Василико (днес Царево), по името на едноименния нос Амбелиц (Лозенец). Близостта на Странджа планина го прави още по завладяващо и неповторимо място за почивка. Не е необходимо да избирате дали да отидете на планина или на море, а просто да посетите Лозенец. Селцето е малко, кокетно и уютно. Преобладават двуетажните и триетажните къщи и вили, превърнати в комфортни малки хотели или даващи квартири за почиващите. Осеяно e с много зеленина. Тук се съчетават планински и морски климат. Средните летни температури варират между 21-23 градуса за месеците юни и септември и между 26-28 градуса за юли и август. Измервания сочат, че морската вода в курортното село е най-чиста по българското черноморие, а наличието на полезни микроелементи, като магнезий, калций, йод, бром и др. са оценени високо от специалисти от целия свят.

Плажовете в Лозенец са със  златист, мек и ситен пясък. В близост до селцето се намират плажовете на къмпинги "Оазис" и "Корал", някогашният къмпинг "Юг", курортът "Дюни".

Като цяло Лозенец е едно от местата, на които може да се лежи на златистите плажове и да се отпуснете в уютен хотел, а на следващия ден да сърфирате по вълните и да се втурнете в щуро приключение сред дивата природа. Лозенец предлага всичко, от което човек има нужда – спокойствие или екстремни емоции, а приятният престой  е гарантиран.