Несебър

 
Несебър
Несебър е един от най-древните градове в Европа, красиво разположен на романтичен полуостров, свързан със сушата посредством  тънък провлак. Градът е основан преди повече от 3000 години от траките, запазил е прекрасни архитектурни паметници от эпохата на Средновековието и Възраждането. На този къс суша се кръстосват следите на различни цивилизации и култури: старинни крепостни стени от римската епоха, византийски и български църкви от Средновековието, възрожденски къщи от ХVІІІ и ХІХ век. Благодарение на уникалния си исторически колорит през 1956 година Несебър е обявен за археологически и архитектурен резерват на България, а от 1983 година е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Полуостровът е с размери едва 850 м дължина и 300 м ширина. Голямата крайбрежна плажна ивица и разноликият и характер създават благоприятни условия за развитие на туризма в района. Несебър е разположен на 27 км от международното летище на Бургас. Старият град е построен в общ архитектурен стил, потапящ гостите му в атмосферата на миналото - тесни калдаръмени улички, малки квадратни двуетажни къщи, съградени от камък с втори етаж от дърво, надвесен над улицата, външни стълби, кафенета, механи и прекрасни цветни градинки.

Административният живот на Несебър е съсредоточен в новия град, построен в съвременен стил, с множество хотели и развита инфраструктура. Като международен туристически център, Несебър е известен и със своето пристанище - идеално място за световни морски круизи. На север и на юг от града се простират широки плажове с естествени пясъчни дюни, чиито гребени образуват уникален природен феномен.

На територията на Несебър туристическият отрасъл е приоритетен и динамично развиващ се. Подходящите природно-климатични условия, високата средногодишна температура, прекрасната плажна ивица, богатата история и уникалните забележителности оформят отрасловата структура на икономиката на региона. В непосредствена близост до Несебър са разположени курортите Слънчев бряг, Елените, Св.Влас, Равда.