Приморско

Приморско
Приморско е китно градче и популярен курорт, който се намира в Южното ни черномория. Приморско е разположен на малък полуостров между залива Стамополу и Дяволският залив, в подножието на странджанските върхове, които се изгубват в морето. На около 50 км. от Приморско е Бургас. Местоположението на Приморско предполага уникален микроклимат. Градчето се намира на границата на две географски ширини, където има съчетание между умерено континенталния и средиземноморския климат. Не само мекия климат, плажовете и морето привличат всяко лято многобройни туристи от България и чужбина. Тук ще намерите много ресторанти, механи, барове и дискотеки. Не на последно място в Приморско има аквапарк, където ще се забавлявате истински. В Приморско своите гости очакват уютни хотели с безупречно обслужване.

 

В Приморско и околностите могат да се видят много забележителности, природни и исторически. Гордостта на града е намиращият се в непосредствена близост резерват “Ропотамо”, както и защитени територии като блатата Аркутино и Стамополу и пясъчните дюни Перла. Природните феномени – фиордите и тюленовата пещера в Маслен нос, както и уникалните скални образувания Лъвската глава са местна забележителност. Интерес представлява и древният път на птиците Вия Понтика, който минава през Приморско.

Ако сте почитатели на културно-историческия туризъм, в околностите на Приморско могат да се видят останки от 4 светилища, 12 долмени и над 10 могилни некропола, завещани от траките. Съвременни забележителности са музейната сбирка “Българската Ясна поляна” в с. Ясна Поляна и параклисът “Св. Троица” в с. Ново Паничарево.