Балчик

Балчик

Балчик е малък, но много романтичен красив български морски град, разположен на северното българско Черноморие, в близост до курортите Албена, Кранево, Златни пясъци и на 43 км от град Варна.
Със своите бели скали и красива природа, перлата на българското Черноморие е предпочитано място за почивка и туризъм от хората на изкуството и културата, учени и чуждестранни туристи. Със своите тесни улички и живописен пейзаж, градът е жив символ на един мирен свят. Мястото е най-вече известно с екзотичната си Ботаническа градина, която  е най-голямата на Балканите и е част от Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ - лятна резиденция на румънската кралица Мария. Цветя и дървета от средиземноморските острови, Тихия океан, Черно море, Южна Азия и Америка са истинска наслада за посетителя. В Градината могат да се видят около 3000 вида растения (над 250 от които са кактуси и образуват втората по големина колекция от кактуси в Европа след тази в Монако), подредени между водопади, малки речни поточета и декоративни канали.
В Балчик е изградено модерно яхтено пристанище с възможност за акостиране на 60 яхти. Развит е яхтеният туризъм - организират се морски екскурзии, риболов, сражения с пиратски кораби, романтични нощни круизи, разходки до нос Калиакра.