Каварна

Каварна

Каварна се намира на 48 км северно от Варна. Градът е бързо развиващ се морски курорт, а през последните години се превърна в център на многобройни музикални събития. Вече стана трудно да се изброят световноизвестните рок групи, които са свирили на живо в Каварна.

Когато сте в Каварна няма начин да не забележите високия нос Чиракман, със отвесните му скатове. На върха му има останки от римски вили, които са оцелели след голямото земетресение през древността, потопили тогавашното селище.В града има запазени хамам (баня), средновековен некропол, мост, чешми, християнски църкви, множество надписи. Много ценни находки са изложени в градския исторически музей, който се обогатява от подновените подводни археологически експедиции. Интерес представлява етнографския комплекс в който е представено най - значимото и специфичното архитектурно богатство на населението от този край. Приятно място за разходка с характерна атмосфера е пристанището в Каварна, като 6 от магазиите там са обявени за архитектурни паметници. Това са пристанищни складови помещения за съхраняване на зърнени храни, оформени като малко възрожденско селище с интересна архитектура и тесни калдъръмени улички.

На 12 км североизточно от Каварна се намира нос Калиакра, където е крепостта Тиризис. Тук според легендата български девойки са сплели косите си и са скочили в буйното море, за да не попаднат в ръцете на османския поробител. Още по на север са село Камен бряг и уникалният археологически резерват „Яйла”.

Крайбрежната ивица на града е дълга 42км. По нея са развити малки плажни ивици, създаден е и просторен, изкуствен плаж.


В курорта може да посетите рок концерт, да разглеждате забележителности, просто да се разходите, да купунясвате в някое от нощните заведения, да се отдадете на риболов, гмуркане, параглайдинг, наблюдаване на птици или просто да си почивате под слънчевите лъчи.