Св. Св. Константин и Елена

 
Св. Св. Константин и Елена

Курортът "Св.Cв.Константин и Елена" е наречен така в чест на намиращия се тук мъжки манастир, съществуващ и действащ макар и в силно съкратен вид и досега. Манастирът е посветен на първия римски император приел християнството и неговата майка, посетила светата земя и намерила светия кръст.
Курортен комплекс  "Св.  Св. Константин и Елена" е първият български черноморски курорт. Старото му име е "Дружба". Разположен е на около 8 километра северно от град Варна. Изграждането му започва през 1908г. в околностите на манастира "Св. Св. Константин и Елена".
Курортът е известен със съчетанието на  чист въздух, гора и море. Разположен  е  върху  естествена тераса над морето с височина около 10 - 15м и е  покрит с многогодишна широколистна гора, която достига почти до брега. На територията му има много минерални извори с лечебни свойства.
През 2007 година "Св. Св. Константин и Елена" е избран за курорт на годината от читателите на сп. Travel Magazine, а през 2008 година курортът отбелязва  100 години от създаването си.
Плажовете са открити от Май до Октомври, а плажната ивица е с фин пясък  и  с дължина повече от 3.5км. Освен да хванете тен на плажа може да се забавлявате като покарате сърф, джет или водни ски. 
Курортът предлага много възможности за забавление: клубове, открити и закрити минерални басейни, тенис кортове, детски площадки, футболно игрище. Може да се разходите до Варна или Златни пясъци.
Прекрасната широколистна гора, седемте минерални извора, както и множеството атракции го правят желано място за почивка и туризъм.