Вършец

Вършец
Курортът Вършец се намира на 18 км от Берковица и на около 100 км от столицата София. Вършец е един от балнеолечебните центрове с голяма популярност и значение в Североизточна България. Закътан е в малка котловина, оградена на юг от главното Старопланинско било и на изток от врачански Балкан. Термалните води на извора са с температура между 32.6 и 36.4 градуса Целзий и се използват за лечение на ревматични, сърдечносъдови, стомашно-чревни, и нервни заболявания. Курортът разполага със специализирани санаториуми, почивни бази и вили.

1850 г. се смята за рождена дата на курорта Вършец, когато е излекуван с минерална вода вършечанина Димитър Лучков и е възобновена славата на минералната вода. Първата баня в селището, построена през 1910 г., се оказала тясна за прииждащите болни и през 1930 г. е вдигната втора, по-голяма, която е в античен стил. Построено е и прочутото Банско казино, което е било първото в България. През 1950 Вършец е обявен за национален курорт.

Курорта е разположен на 380 м. надморска височина върху огромен гранитнодиоритен масив, съхраняващ неизчерпимо количество топла минерална вода. Високите планински вериги го предпазват от студените ветрове и колебание на температурите и правят въздуха приятен и свеж.
Вършец е чудесен кът за отмора, съчетал здравословен умерено-континентален климат с лековита минерална вода. Лятото е прохладно, а зимите меки и безветрени, дните ясни и слънчеви. Сто хиляди декара са естествените широколистни гори в общината. Градът е известен като един от най-зелените и екологически чисти в страната.

Балнеологични ресурси: Минералната вода (хидрокарбонатно-сулфатнонатриева) от шестте извора и сондажи, със средна темперетура 37 оС е бистра, безцветна и с приятни питейно вкусови качества. По състов тя има свои аналози в Арженнтина, Еквадор и Индия. Благоприятна и естествена темперетура, ценни химични съставки, алкална реакция и слаба минерализация обославят високия й полезен ефект.
Тук се лекуват заболявания на нервната система, на сърцето и кравоносните съдове, на опорно - двигателния апарат, на жлезите с вътрешна секреция и др. Особено благоприятно е въздействието на курорта върху неврозите - болестите на нашето време.
Зеленият венец на Балкана, боровият парк, ароматът на хилядите рози, прохладата на въздуха, меката зеленина на тревните площи успокояват нервната система, премахват умората и барзо възстановяват нормалното кръвно налягане.

Интересни забележителности в района на град Вършец са:
- "Червения камък" и "Иванчова поляна".
- Общинският музей - притежава експозицията в 4 раздела: "Античен", "Археологически находки и монетна колекция", "Балнеология" и "Етнография".
- Градска художествена галерия - разполага с 664 платна и 27 скулптури от дърво, глина и гипс;
- Градски лесопарк е създаден в началото на миналия век (1911-1912г.) с доброволния труд на местните хора под ръководството на първия бански лекар д-р Дамян Иванов. Паркът заема площ от 800 дка и е втори по големина у нас, след Борисовата градина в София. През 1934 г. в центъра на града е изградена Слънчева градина.
Града притежава и уникален булевард с чинари и Секвоя Гигантея – дърветата са на възраст около 100 години.
В близост до курорта се намира Клисурският манастир.

Във Вършец през втората седмица на м. Август всяка година се провежда празник на курорта “Минералната вода и балкана”. Началото на тази традиция е поставено през 1937 година. Тогава за първи път се провежда и конкурса “Мис Вършец”. Оттогава по време на горещините жителите и гостите на планинското градче се събират в местността “Зелени дел”. С оптимизъм и добро настроение вършечани и гости се разхождат по алеята на занаятите, а за най-малките има детски празник с изложба на рисунки.