Девин

Девин
Девин е живописен град – курорт, разположен в Девинската планина, на 710 метра надморско равнище, а през него тече река Девинска. Планинското селище се намира в Западните Родопи, на 82 км. от Пазарджик, 46 км. от Смолян и 200 км. от София. Местоположението на Девин е изключително благоприятно – сред красив природен пейзаж. Той е заобиколен от вековни гори със смърчове и високи борове. Самият град е разположен амфитеатрално и това внася допълнително очарования на балнеолечебния курорт.

Климатът в Девин е континентален с планинско влияние. Слънчевите дни в района през годината са много, зимата е мека, лятото прохладно, а въздухът е изключително чист и свеж.

Минералната вода в района на Девин е основният фактор, който определя града, като курорт за профилактика и лечение. В местността има 4 хидротермални извора със сходни физични и химични характеристики. Минералните извори се различават предимно по температурата на водата. Всички води са слабо минерализирани (0,223 г в л), хидрокарбонатно-натриеви, с висока алкална реакция (рН 9,4), с много ниска водна твърдост (0,3 немски градуса, т.е. "мека" вода), бистри, безцветни, без мирис и с много приятни питейно-вкусови качества.

Индикации за лечение и профилактика:

Лечение и профилактика с минерална вода чрез външни процедури:

- Костни и ставни заболявания;
- Смущения на нервната система;
- Сърдечно съдови заболявания;
- Психофункционални нарушения в половата сфера.

СПА лечение и профилактика с вътрешно приложение на минералната вода:

- Заболявания на отделителната система;
- Стомашно чревни заболявания;
- Чернодробни заболявания;
- Ендокринни заболявания;
- Някои видове индустриални натравяния.

Чрез инхалации водата има лечебен ефект върху заболявания на:

- дихателните пътища;
- остеопороза;
- зъбен кариес.

Освен с минералните си извори, Девин е град, който се слави с богатите си възможности за туризъм. В района могат да се видят уникални природни обекти като ждрела, пещери, скални образувания, защитени местности и природни резервати с ендемични растителни и животински видове. Една от най-големите забележителности на Девин е Триградското ждрело. Самото ждрело има много отвори за пещери. Една от тях е пропастната пещера Дяволското гърло. Докато сте на ваканция в Девин можете също да посетите Ягодинската и Харамийската пещери.

Интересни места за посещение представляват още Девинският каньон по поречието на река Девинска, стъпаловидните водопади в местността Струилски дол, защитената местност Чаирите с причудливи свлачищни езера, сред които е и феноменът Пияната гора и др. Създадените природни резервати Старата гора, Кастраклий и Казаните съхраняват много ендемитни растителни видове, като тук могат да се срещнат борови и смърчови гори на възраст 250-300 г., както и защитени животински съобщества.

Девин предлага на туристите още много възможности за разнообразяване на ваканцията си в планинския град. Своите посетители очакват историческият музей на Девин, църквата „Св. Йоан Рилски”, Беденските минерални бани и архитектурно-етнографският резерват Широка Лъка.