Хасково

Хасково
Хасково е разположен в Южна България, център е на област. Намира се недалеч от границите с Турция и Гърция, което определя и ключовото му географско положение. През територията на Област Хасково минава най-бързият и пряк път, свързващ Европа с Азия и Близкия изток. Градът отстои на 225 км югоизточно от София и на 75 км от Пловдив.

Сведения за Хасково съществуват от края на ХІV век. Възниква като пазарно селище на важен кръстопът от Пловдив за Одрин и Цариград и от Русе към Беломорието. Оформя се като занаятчийски център, но далеч по-малък от близкото село Узунджово, известно със своя годишен панаир.

В пределите на града и в околностите му са открити многобройни следи от раисторически, тракийски, трако-римски, късноантични и средновековни селища. Неизвестни до 50-те години на XX век, тези археологически обекти донесоха изобилни данни за древността и средновековието.

Климатът в района е умерено континентален със средиземноморско влияние, а областта се характеризира с голям брой слънчеви дни в годината, над 2100 слънчеви часа годишно. Минералните води, слънцето и мекият климат оказват изключително благоприятно въздействие върху човешкия организъм. В курорта се лекуват редица вътрешни, хронични и ставни заболявания.

В областта на Хасково и Хасковски минерални бани има 15 хидротермални извора, чиято температура варира от 54°С до 56 °С.

Славата си на балнеоложки център Хасковските минерални бани носят още от епохата на римляните. Водата е хипертермална (57 °С) и е уникална по своя минерален състав.

Хасковските минерални бани лекуват:

  • Заболявания на опорно-двигателния апарат: стави, периартрити, бурсити, тендовагинити, миалгаи, миозити, лумбаго, контрактурни състояния след прекарани костни фрактури, травми на меките тъкани;
  • Заболявания на периферната нервна система: хронични невралгии, неврити, плексити, радикулити, дископатии, вегетопатии;
  • Гинекологични заболявания: хронични аднексити и периаднексити, хронични метрити, ендо-, пери- и параметрити, безплодие;
  • Съпътстващи заболявания: леки форми на хипертония и артериопатия, затлъстяване;
  • Помагат за общо укрепване на организма.

В околностите на града е природен парк „Кенана” с чудесни възможности за спорт, отдих и туризъм, а на около 15 км северозападно от Хасково са Хасковските минерални бани. На 7 км от града, до село Клокотница, се намират останките от Асеновата крепост и паметникът в чест на битката при Клокотница.
Централните улици на Хасково са осветени и пълни със заведения, в които кипи динамичен нощен живот. Много са и ресторантите в традиционен български стил, които предлагат национални и местни ястия.
Хасково е град с богати културни традиции и значими постижения в областта на науката и изкуството. В края на април тук се провеждат традиционните литературни дни „Южна пролет”. В края на май в парк „Кенана” се провежда събора на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува”, в края на септември се провежда Джазфест Хасково, а празникът на града се чества на 8 септември.