Хисар

Хисар
Град Хисар е разположен в Горнотракийската низина, на около 364 м. надморска височина, върху южните склонове на Средна гора. Той представлява прочут Спа курорт, ежегодно посещаван както от български, така и от чуждестранни туристи. Хисар се намира на 165 км от София и 42 км от Пловдив.

Самият град се простира върху земя, където природата е била особено благосклонна. Под южните склонове на Средна гора тук ще намерите пленителен природен пейзаж, който изумява със своето спокойствие. Като към уникалните природни дадености прибавим и мекия преходно-континентален климат, както и наличието на 22 минерални извори, Хисар неминуемо се утвърждава като водещ балнеолечебен курорт.

Климатът е преходно-континентален, зимата е умерена и мека, есента и пролетта са топли.Средномесечната температура през лятото е 22˚ С. Средногодишната влажност на въздуха е 70%. Мъглите са рядкост. Характерни са два влажни максимума – юни и ноември. Максималното количество слънчеви дни в годината е 280 дни.

Хисар е лечебен курорт от национално значение с над 20 минерални извора с температура от 24 до 49˚С и дебит 40л/сек. Минералната вода е мека, чиста, безцветна, няма мирис, вкусна е. Леко е минерализирана, преобладават хидрокарбоничните, натриевите, сулфатните и флуорните йони, както и солидно количество радиоактивен газ. Водата има лечебни свойства главно за проблеми с бъбреците, отделителната система, черния дроб, жлъчния мехур, храносмилателната система, панкреаса, диабета и др. Най-известният извор е в кв. Момина Баня.

Минерални води: хидротермална, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, сулфидна, флуорна

Индикации за лечение и профилактика:
- Заболявания на бъбреците и урино-отделителната система: бъбречно каменна болест; бъбречни микролитиази и състояния след оперативна интервенция, при които настъпват периодични колики, хроничен пиелонефрит, както и хроничен гломерулонефрит; пациенти, страдащи от уринарни инфекции в пикочния мехур и другите уринарни пътища; пациенти с един бъбрек /профилактично/, бъбречни увреждания при захарна болест, не напреднала нефросклероза, подагра, склеродермия, нодозен периартерит.
- Заболявания на храносмилателния апарат: хронични гастрити, и гастодуоденити; функционални разстройства на стомаха и дуоденума в ремисия или в стадий на не рязко изостряне; перигастрити и перидуоденити; състояния след операция на язвата на стомаха и на дуоденума – профилактично или с оглед на остатъчни оплаквания или на усложнения като анемичен, хипогликемичен, дъмпинг синдром и дра; алергози на храносмилателните органи; хронични неспецифични форми на колит и ентероколит; алергози на храносмилателните органи;
- Състояния след прекаран епидемичен хепатит; хроничен хепатит /без иктер и асцит/; хронични холецистити и ангиохолити, дискинезии на жлъчните пътища; жлъчно-каменна болест с размери на конкрементите, позволяващи елиминирането им през жлъчните пътища; Хроничен панктреатит; Хронични стоматити и езофагити
- Допълнителни индикации / заболявания, придружаващи основното заболяване по профила на курорта/ – затлъстяване, подагра, инсулинонезависим диабет; хронични ставни заболявания и следтравмени състояния на опорно-двигателния апарат; заболявания на периферната нервна система – хронични невралгии и неврити; гинекологични заболявания; хипофункция на половите жлези у мъжа.
- Профилактика на възрастовата остеопороза; обща профилактика и закаляване на организма в рамките на комплексното курортно балнео-физикално лечение.

Противопоказания:
- всички заболявания в остър стадий, остри инфекциозни заболявания, бацилоносителство, гнойни процеси във всички органи;
- злокачествени тумори
- чести и скорошни кръвоизливи от различно естество
- патологична бременност и нормална след ІV-V л.м.
- всички форми на не излекувана туберкулоза
- тиреотоксикоза.

Един от символите на Хисар е римската крепост, по-известна като Камилите. Крепостта представлява постройка с формата на почти правилен четириъгълник. Тя е една от най-добре съхранилите се от този тип паметници не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Малко хора знаят любопитния факт, че едно от най-патриотичните български стихотворения – “Отечество любезно” на Вазов, се е родило именно докато поетът е стоял качен на южната порта и е съзерцавал природата.

Друга изключително популярна туристическа дестинация е с. Старосел, разположено на около 20 км. от Хисаря. Именно тук археолозите намират най-големия запазен тракийски царски комплекс с храм-мавзолей в Югоизточна Европа, като се предполага, че той датира от времето на тракийския цар Ситалк. Откритите са доказателства за богато царско погребение, златни и сребърни накити, бойни доспехи и рисувани керамични съдове. Парадно стълбище с коридор, култова площадка и две камери храма.

Изключително богатство за Хисар, а и за цяла България е Тракийската астрономическа обсерватория, намираща се до село Старо Железаре. Тя представлява съоръжение от VІ век пр.н.е., чрез което се е установявало точното слънчево равноденствие, защото именно Слънцето е било главното божество на древните тракийски народи. Такъв тип е и известната забележителност “Стоунхендж”.

В Хисар има 22 минерални извора. Един от тях обаче е особено популярен туристически обект. Това е изворът “Момина баня”, с който се свързва известна по тези места легенда. Според нея дъщерята на местния управител обичала да се къпе в извора извън крепостните стени. Но веднъж градът бил нападнат от врагове и портите на крепостната стена се затворили. Болярската дъщеря и приятелките й останали при извора. За да не ги заловят в плен, те предпочели да се удавят в топлия извор. През 1932 г. от тук е поставено и началото на организираното балнеолечение в България.