Сандански

Сандански
Сандански е градът, прочут със своята природа, мек климат и екологично чист въздух. Не само това обаче е причината ежегодно Сандански да е предпочитана дестинация за многобройни туристи. Земята на Сандански е богата на минерални находища. Изворите са познати от най-дълбока древност. Сандански се намира в Югозападна България в близост до Мелник и Благоевград. Градът има уникално амфитеатрално разположение, в живописната Санданско-Петричка котловина, в самото подножие на магнетичната Пирин планина по долното течение на река Санданска Бистрица. Заради изобилието от природни дадености, градът постепенно се утвърждава като водещ балнеоложки център. Днес Сандански се счита за модерен курортен град с първостепенно значение за развитието на българския туризъм. За това допринасят и качествените хотели, ресторанти, таверни и механи, които очакват своите посетители всяка година.

Климатът в Сандански е уникален. Средната годишна температура е най-високата в България (14.7 ̊ C), зимата е мека, а есента продължителна и топла. Въздухът в Сандански е изключително благоприятен за белодробни заболявания и смущения на дихателните пътища.

Благоприятният климат и лековити минерални извори (температури от 33 ° С до 83 ° С) носят на град Сандански славата на най-добрата естествена лечебница на бронхиална астма в Европа. Курорта се препоръчва и за лечение на различни белодробни заболявания, хронични ринити, синузити, неврологични заболявания, кожни алергии, някои бъбречни и урологични заболявания.

Минерални води: хидрокарбонатно-силициева, сулфатно-натриева и флуорна.

Индикации за лечение и профилактика:
- Обща профилактика и закаляване на организма в рамките на лечението на посочените заболявания, профилактика на възрастовата остеопороза и на рискови състояния срещу радиационни увреждания, флуорна кариеспрофилактика.
- Други заболявания. Климато-балнеологичните фактори повлияват благоприятно и някои бъбречно-урологични заболявания – хроничен пиелонефрит, хроничен гломерувонефрит /компенсирани форми/; кожно-алергични заболявания като алергична уртикария; състояния след прекаран остър ставен ревматизъм /извън пристъпа/.
- Заболявания на периферната нервна система – хронични невралгии, неврити, плексити, радикулоневрити, лумбаго.
- Заболявания на локомоторния апарат. Преди всичко хронични ставни заболявания от дегенеративно и възпалително естество – отеоратроза, ревматоиден артрит в ремисия или в леко изразена активност; бурсити, тендовагинити, миозити, състояния след костни фракури, възрастова остеопороза.
- Заболявания на дихателните органи: бронхиална астма, астматичен бронхит от конситуционално алергично, инфекциозно и смесено естество, след прекарани бронхопневмонии и след белодробни операции в стадий на възстановяване; бронхиектазии и бронхоспастична болест – леки до умерено тежки форми; емфизем на белите дробове без явно изразено белодробно сърце; хронични риносинуити и фарингити от инфекциозен, алергичен и смесен произход, включително и сенна хрема и вазомоторен ринит

Противопоказания:
- туберкулоза в открита форма;
- злокачествени заболявания;
- прогресираща артеросклероза;
- хипертонична болест в стадий на декомпенсация;
- психични заболявания;
- инфекциозни заболявания;
- сърдечна декомпенсация;
- бронхиална астма, съпроводена с тежки сърдечно-съдови усложнения;
- болести, предизвикани от продължителна кортикостероидна терапия;
- бременност.

Сандански се гордее и с уникалния си градски парк, наречен през 1981 г. „Свети врач“. На територията от 344 дка виреят над 200 средиземноморски растителни вида, някои от които природни забележителности на над 550 години. Паркът дава отлични възможности за рекреация. Там е разположен летният театър, където всяка година се провежда фестивалът за авторска македонска песен „Пирин фолк“, както и Балканският Младежки Фестивал „Младостта на Балканите“.

Туристически обекти и забележителности в и около Сандански, които могат да се посетят:

- Раннохристиянска базилика от II век и античен комплекс
- Паметника на Спартак
- Сандански манастир „Св.Св. Козма и Дамян”
- Уникален градски парк
- Национален парк Пирин
- Мелнишки скални пирамиди
- Мелник и Кордопуловата къща
- Роженски манастир
- Рупите
- Феномена Преподобна Стойна и храма „Св.Георги” в село Златолист.